Restorasyonu 1,5 yıl süren Kubbe-i Hadra 4 ayda dökülmeye başladı
Türkiye’nin en çok ziyaret edilen Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden Mevlana Müzesi’nde “Yeşil Kubbe” olarak bilinen Kubbe-i Hadra’nın restorasyonu1,5 yılın ardından tamamlanmıştı. Milyonlarca lira harcanarak yapılan restorasyonun ardından Kubbe-i Hadra’da çinileri restorasyonun üzerinden henüz 4 ay geçmesine rağmen dökülmeye başladı.

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Mevlana Müzesi ile özdeşleşen ve 13. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman döneminde bugün ki şekli verilen Kubbe-i Hadra, o günden bugüne 6 kez restore edildi.
En son 1960’lı yıllarda tamir ve bakımı yapılan Kubbe-i Hadra‘nın zamanla yıpranmasından dolayı turkuaz çinilerinin değiştirilmesi için 2020 yılında çalışma başlatıldı.
Milyonlarca lirayı bulan restorasyonun maliyetini ise Akkanat Eğitim ve Sağlık Vakfı adına hayırsever İş insanı Ali Akkanat tarafından karşılanırken, o dönemde Kubbe-i Hadra’da bulunan çinilerin Bilim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda geleneksel tarzda imal ettirilerek yenilenmesine karar verildi.
RESTORASYON 1,5 YIL SÜRDÜ
Bu kpsamda “Yeşil Kubbe” restorasyonunda, yıpranan, yer yer dökülen çinilerin söküldü, Çiniler ile altındaki tuğla kubbe arasında yer yer 15 ila 18 santimetre kalınlığa ulaşan yaklaşık 100 ton beton temizlendi. Bilim kurulunun çalışmaları sonucunda müze arşivinde bulunan 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkılarak çiniler üretildi ve yaklaşık 1,5 yıl süren çalışmaların ardından kubbenin örtüsü geçtiğimiz yıl Aralık ayında düzenlenen Şeb-i Arus törenlerinde kaldırıldı.
4 AY SONRA DÖKÜLMEYE BAŞLADI
Restorasyonun bitiminin üzerinden henüz 4 ay geçmesine rağmen, Kubbe-i Hadra’nın üzerindeki çiniler dökülmeye başladı. Çinilerin rüzgarın etkisiyle döküldüğü iddia edilirken Konya İl Kültür Turizm Müdürü Abdüssetar Yarar ise konuyla ilgili incelemenin devam ettiğini söyledi.